#missyouwikipedia
Jimmy Wales Wikipedia’nın temellerini bir gönüllü grubun nasıl bir araya getirdigini, onlara beraber çalışmaları için gereken araçlari nasıl sağladığını ve bu sayede kendi kendini örgütleyen, düzelten ve kendini sürekli yenileyen online ansiklopedi ...
Ücretsiz Ansiklopedi Ağı, Dünya’nın Göz Bebeği Wikipedia !
Kurucusu Amerikalı internet girişimcisi Jimmy Wales, Wikipedia hakkında kullanıcı tarafından ortaklaşa bir şekilde içeriklerin hazırlandığı, her dilde yayın yapan ücretsiz bir ansiklopedi ağı olmaya karar verdi. Hyperlink kullanarak yönlendirmeli link paylaşımını aktif hale getirdi. Artık Hyperlink önizleme olarak görüntülenebiliyor. Temelinde Vakıf olarak kurulan Wikipedia Vakfı; gönüllü bir ekip tarafından tamamen sanal bir ortamda gerçekleşti. Wikipedya’da 600,000’den fazla İngilizce terim bulunuyor. Wikipedia’da yer alan Türkçe kelime sayısı oldukça az.
Wikipedia Tek Kişilik Dev!
Wikipedya’nın New York Times gazetesi ile olan rekabetini Jimmy Wales şöyle açıklıyor.’’ New York Times gazetesi devasa ekipten oluşurken Wikipedya‘nın sadece tek çalışanı vardır ki onlarda sunucu’dur .. 2005 ’ de yalnızca 90 adet sunucuya sahip olan Wikipedia’nın aylık şebeke masrafı sadece 5000 dolar olarak biliniyor.
İki Gözümüzün Çiçeği Wikipedia Aramıza Hoş Geldin !
2017’de erişime kapatılan Wikipedia sosyal medya üzerinden ‘Türkiye’yi Özledik’ hashtagıyla kampanya başlatmış, logosuna da ‘2 yıldır özlüyoruz’ ibaresini koymuştu.Wikipedia aramızdan ayrılalı 2 sene oldu. Türkiye’de erişime kapalı olan Wikipedia 15 Ocak Çarşamba günü Wİkipedia’nın doğum günü’nde Wikipedia’nın Türkiye’de erişime açıldığını yayınladı.
Wikipedia Açıldı Ancak ...
Sürekli eklemeler ve değişiklikler yapıldığı için sosyal bir ağ olarak 21. yy’a kadar sürekli güncellenen Wikipedia’nın unuttuğu bir şey var ! 21. yy ‘ın sonlarında Wikipedia’nın ara yüz tasarımı markanın kimliğini geriye götürmeye başladı. Hyperlinkler’e önizleme özelliğini düşünenler keşke web tasarımına da el atsalar.
Bugün Wikipedia için, yüzlerce dilde 35 milyondan fazla sayfada binlerce tasaarımcı Wikipedia için tekrar tasarım yapıyor. Bu kapsamda ortaya şaşırtıcı, oldukça muhafazakar bir sonuç çıkıyor. Yapılan tasarımlar çoğunlukla bölüm başlıkları için yeni bir tipografi arayışı ile birlikte yerleştirilen görsellerin konumunun değiştirilmesi ile oluyor.
Wikipedia’nın tasarımcıları aslında ortaya daha cesur bir tasarım gerçekleştirmiş; tabletlerde, telefonlarda ve masaüstü platformlar arası bir deneyim için optimize edilmiş bir Wikipedia sunulmuştu. İnce sütunlar, büyük görüntüler ve çok fazla beyaz alan vardı. Ancak Wikipedia’nın kullanıcı deneyimi direktörü Jared Zimmerman “Bu şaşırtıcı bir başarısızlıkla karşılandı” dedi. Çünkü kullanıcı alışmıştı. Wikipedia açıldığı andan itibaren o eski teknojiyle bizlere ansiklopedi havasını sundu. Şimdi kalkmış kullanıcının şaşırmasını Wikipedia iyi ki bunu düşünmüş demesini bekliyoruz. Logosunu değiştiren ZARA markasının bizde bıraktığı etkiyi nasıl unutabiliriz ki ?
Wikipedia Trafiği Yasaktan Nasıl Etkilendi?
Türkiye’den bazı kullanıcılar VPN (Sanal Vekil Sunucu) ve başka diğer yöntemlerle Wikipedia’ya girebiliyordu. Ancak Wikipedia’nin arama istatistikleri, Türkçe içeriklere erişimin Nisan 2017’den sonra ciddi şekilde düştüğünü gösteriyor. Wikipedia’daki Türkçe içerikli sayfalara erişimin, yasak kararının verildiği 27 Nisan 2017 ve öncesinde günlük yaklaşık 5 milyon görüntüleme seviyesinde olduğu görülüyor. Bu sayı 28 Nisan 2017 itibarıyla 1 milyon 100 bin civarına düşüyor ve o günden bu yana Türkçe içerikli sayfalar günlük 700 bin ila 1 milyon 200 bin görüntüleme alıyor.