#podcast
Podcast modern radyo programları gibi karşımıza çıkan seri halinde yayınlanmış ses ve video dosyalarına deniyor. Yayını yapan kişinin tercihlerine de bağlı olarak, dinleyici ve izleyiciler bunları ister online olarak dinleyebilir isterlerse de indirebilirler. Ses ya da görüntü kaydı olan programların online mecraya yüklenmiş ve erişime açık kısmı da podcast çerçevesinde düşünülebilir. Bir dizi halinde yayınlanması demek aynı radyo programlarında olduğu gibi sürekli bir dinleyici kitlesine sahip olması anlamına gelmektedir.
Podcast Nasıl Ortaya Çıktı?
Teknolojik bir terim olarak podcast kelime anlamına bakacak olursak canlı yayın (Broadcast) ve pod (kabuk, kapsül, tohum, koza gibi anlamları olan ve iPod kelimesinden gelen kısım) ikilisinin birleşiminden ortaya çıkmıştır. Yani canlı yayınların dondurulmuş küçük parçalar halinde depolanmasını kasteden bir sözcük türemiştir. Apple 2000 yıllarda iPodu piyasaya sürdüğünde bu cihazı kullananlar Podcast ile karşılaştılar. İlk geliştirilme amacı ise Apple iPod kullanıcıları da olsa şimdi pek çok cihaz için tasarlanmış yayın programları bulunuyor. Ortaya çıkan seri program takibini kolaylaştıran RSS yani feed (besleme) sistemi normal bir ses ya da video dosyasını indirme deneyiminden farklı avantajlar sunuyor. Bu avantajlar kullanıcının takip ettiği yayının otomatik olarak güncellenmesi ve bir tür abonelik anlamına geliyor. 2019 yılının sonlarına doğru popülerliği artan podcastler Spotify müzik uygulaması ile hayatımıza girdi.

İster Bireysel, İster Kurumsal Podcastler Yaratın!
Ücretsiz kayıt yapmaya ve düzenlemeye yarayan bir program ve gamer kulaklıklarında bulunanlar benzeri mikrofonlar başlangıç için işinizi görecek araçlardır. Gürültü ve arka plan seslerini temizleyebileceğiniz programlar Podcast ve benzeri yayınlara hazırlayacağınız kayıtlar için kullanışlı oluyor. Sosyal Medya aracılığı ile yayınlarınızı paylaşmak bir hayli basit. Bir seçenek de Soundcloud üzerinden direkt olarak dinleyicilerinize ulaşmak olabilir. Burada size iTunes ve diğer programlar için gereken uyumluluk ayarlarını yapma seçeneğini de sunuyor.
Podcast yayınlarının internetten besleme ile tablet, cep telefonu, bilgisayar gibi cihazlara aktarılabilir ve güncelleştirmelerinin de otomatik ayarlanabilir olması onları en çekici kılan özellikler olarak ortaya çıkıyor. Yayınların kişisel olarak çeşitleneceği ve podcast yapanların artacağı düşünülse de profesyonel olarak bu işi yapanların hem program kaliteleri bir başka hem de düzenli bir akışı tutturabilmek için çok fazla zaman ayırmak gerekiyor. Bu yüzden radyo programı kalitesindeki yayınların daha popüler olması da doğal görünüyor. İçeriğini beğenip takipte kaldığınız hatta başka şeyler yaparken arka planda dinlemekten hoşlandığınız yayınlar size radyo dinliyormuş hissi yaşatabilir.
Podcast yayınlarının geleceği hakkında farklı tezler öne sürülse de ilk çıktığındaki kadar çok konuşulmasa bile bu konu ve bu çerçevedeki teknolojiler aslında gelişimini sürdürüyor. Akıllı telefonlardaki iyileştirmeler bu yayınların da indirilmesini ve podcast programlarının kullanımını kolaylaştırdı. Akıllı telefon kullanımına da paralel artan bir erişebilirlikten söz ediliyor. Gelecekte herkesin podcast yayını yapacağına dair bir inanış da var. Yayınınızı oluşturmakta geç kalmayın!İçerik formatı araştırmasına göre, 18 yaş ve üstü insanlar bugün geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla sesli içerik dinliyor. Araştırma aynı zamanda kullanıcıların bir hafta içerisinde 17 saatini en sevdikleri podcastlere, çevrimiçi radyo programlarına ve sesli kitaplara ayırdığını gösteriyor. Farklı bir araştırmaya göre ise haftalık podcast dinleme oranının 2019 ile 2020 yıllarında 16 milyon arttığı yönünde.

İşte İlham Veren Podcastler !
1) Fularsız Entellik
2) İlham Verici Konuşmalar ( Ted Talks )
3) Bunu Ben de Yaparım
4) Ui/ Ux Minimal
5) ilk sayfası (Storytel)
Kaydedin, Dinleyin, Eğlenin !
Özetle; bu yıl ses içeriklerine duyulan ilginin arttığını söyleyebiliriz. Sesli içeriğin ivme kazandığı 2020 yılında sesli iletişim kanalları üzerinden müşterilerinizle iletişime akıllıca olabilir. Ancak sesli içeriğe duyulan ilgi podcastlerinizin kesinlikle dinleneceği ve size kazandıracağı anlamına gelmiyor; çünkü bugün kullanıcılar çoğunlukla ilgi duydukları ve eğlenebildiği içeriklere yöneliyorlar. Aksi takdirde, herkesin yaptığı gibi, konusunda uzman bir kişiyle görüşme üzerine bir podcast oluşturmak ve bunun üzerinden bir geri dönüş beklemek, hem bütçenizi zorlayacaktır, hem de geri dönüş oranlarının beklediğiniz gibi olmaması ile sonuçlanacaktır.
Tüm bu kurumsal karışıklıktan kurtulmanın en iyi yollarından biri, benzeri olmayan bir konsept ile sektörünüzdeki gerçek profesyonellerin hikayelerini bulunduran bir podcast şovu oluşturmaktır belki de...
